Ερωτήσεις απαντήσεις

Μερικές ερωτήσεις - απαντήσεις

Υπάρχουν τροφές που αδυνατίζουν;

Δεν υπάρχει καμία τροφή τεχνητή ή φυσική που μπορεί να καταναλώσει κανείς σε μεγάλη ποσότητα και να χάσει βάρος. Όταν λέμε για τροφές που βοηθούν στο αδυνάτισμα εννοούμε τροφές που έχουν λίγες θερμίδες, έχουν μεγάλη διατροφική αξία σε βιταμίνες και μέταλλα και μπορεί κανείς να επωφεληθεί από αυτή εφόσον τις καταναλώνει με μέτρο.

Υπάρχουν τροφές που με κάνουν να πεινάω;

Ναι, και οι συνήθεις ύποπτοι είναι τα αναψυκτικά, οι χυμοί, όλες οι τροφές που περιέχουν ζάχαρη ή πολλά τεχνητά γλυκαντικά.

Υπάρχουν τροφές οι οποίες έχουν σεροτονίνη;

Ναι κυρίως το αβοκάντο, τα φιστίκια, οι μελιτζάνες, οι ντομάτες, οι μπανάνες κ.α.

Θα πρέπει να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες  για να μπορούν να αφομοιώνονται καλύτερα.

Διαφορά τροφικής δυσανεξίας και αλλεργιών

Και οι δύο δηλώνουν κακή αντίδραση του οργανισμού στη λήψη τροφής. Οι τροφικές αλλεργίες είναι συνήθως κληρονομικές, ενώ οι δυσανεξίες συνδέονται από γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Ένα αλλεργικό άτομο θα αντιδράσει αρνητικά και σ’ένα γραμμάριο τροφής στο οποίο έχει εκτεθεί, ενώ ένα δυσανεκτικό άτομο συνήθως δημιουργεί πρόβλημα με μεγαλύτερες ποσότητες τροφής ή μπορεί ν μην παρουσιάσει κανένα “ορατό σύμπτωμα".

Υπάρχουν καλές και κακές τροφές;

Δεν υπάρχουν απόλυτα καλές ή κακές τροφές. Αν κάποιες τροφές σας αρέσουν και είναι προσωπικά καλές για εσάς να τις καταναλώνεται με μέτρο για να μη σας επιφορτίζουν συναισθηματικά.

Γιατί πρέπει να πίνω πολύ νερό;

Πίνοντας πολύ νερό θα δημιουργήσετε το αίσθημα της πληρότητας στο στομάχι σας, θα υποβοηθήσετε την μεταφορά των θρεπτικών συστατικών ,θα διευκολύνετε τις καύσεις , θα αποφύγετε τον κίνδυνο της αφυδάτωσης , θα βοηθήσετε τα απεκκριτικά σας όργανα να αποβάλλουν απ’ τον οργανισμό τις άχρηστες ουσίες των καύσεων και τις τοξίνες που έχουν συσσωρευτεί  στον οργανισμό. Να μειώνονται τυχόν κατακρατήσεις υγρών, να ρυθμίζεται η σωματική θερμοκρασία.

Χάνοντας κιλά θα αλλάξω το σχήμα του σώματος;

Το σχήμα του σώματος δεν αλλάζει . Βέβαια συμβαίνει σ’ αυτό κάποια (μικροβελτίωση). Δεν υπάρχει τίποτα που  μπορεί  να βελτιώσει το σωματικό σχήμα, το γενικό περίγραμμα, τις επιμέρους αναλογίες και την κατάταξη του λίπους. Οπότε μετά το αδυνάτισμα θ’ αλλάξουν οι διαστάσεις και όχι το σχήμα του κορμού.

Μπορώ να παίρνω συμπληρώματα διατροφής;

Τα συμπληρώματα διατροφής πρέπει να χρησιμοποιούνται ως συμπληρώματα και όχι υποκατάστατα τροφής με αυστηρή δοσολογία ανάλογα με τις ανάγκες, την διατροφή, το σωματικό βάρος ,τις δραστηριότητες και τη λειτουργική κατάσταση του οργανισμού. Κανένα συμπλήρωμα δεν έχει την δυνατότητα ν’ αντικαταστήσει τις κανονικές τροφές .Γι’ αυτό δεν πρέπει να τα καταναλώνουμε αυθαίρετα. Υπάρχει κίνδυνος  να « καλύπτουν» κάποια κλινικά συμπτώματα ανεπάρκειας δηλαδή ενώ υπάρχει ανεπάρκεια ή μειωμένη αφομοίωση  σε κάποιο ή κάποια συστατικά οι εργαστηριακές εξετάσεις ( π.χ. ούρων ,αίματος )  να δείχνουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.

Για όλες τις ερωτήσεις και απορίες που έχετε είμαστε εδώ κοντά σας για να τις λύσουμε. Εμπιστευτείτε το διαιτολογικό κέντρο μας και θα μείνετε απόλυτα ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες μας.

Μιντζιρίκη Κ. Αφεντούλη Φ.

Διαιτολογικό κέντρο Σερρών